Mladi v Sloveniji 2024: Česa si mladi želijo in kaj potrebujejo?

Vse več mladih poroča, da so pod stresom, pesimistični glede lastne prihodnosti ter prihodnosti slovenske družbe in se počutijo odtujeni. To so trendi, ki jih razkriva študija med mladimi »Friderich Erbert Stiftung (FES) Youth Studies«, ki je bila leta 2024 izvedena med mladimi v jugovzhodni, osrednji in vzhodni Evropi, in sicer v starostni skupini 14 do 29 let.

Ob tem raziskava kaže na visok porast skrbi med mladimi glede migracij, vojne in fizičnega nasilja v vsakdanjem življenju. V primerjavi z letom 2018 je v letu 2024 opazen predvsem porast strahu zaradi mednarodnih zadev, kot so migracije, vojne in teroristični napadi.

Mlade skrbi tudi prihodnja kakovost javnih storitev, predvsem zdravstva in stanovanjske ponudbe. V nasprotju s percepcijo javnosti pa  podnebne spremembe inValues, fears and the general situation of Slovenian Youth brezposelnost niso visoko na lestvici skrbi mladih v Sloveniji.

Zaupanje v javne institucije med mladimi ostaja nizko, čeprav je opazno nekaj napredka, predvsem med fanti. Mladi zaupajo predvsem vojski in policiji, na repu lestvice zaupanja so politične stranke in mediji. Večina mladih v Sloveniji je »pro« EU, saj menijo, da imajo zaradi članstva v EU boljše zaposlitvene možnosti, boljši ekonomski položaj in več pravic.

Rasteta tudi nacionalizem in nacionalni ponos, skupaj z vse večjo ideološko polarizacijo med mladimi. Ta se kaže tudi v odnosu do pravic marginaliziranih skupin, tudi žensk, kar bi lahko nakazovalo na porast napetosti med spoloma v prihodnjih letih in desetletjih. Vse več mladih tudi meni, da imajo marginalizirane skupine preveč pravic, predvsem, ko je govora o LGBTQIA+ skupnosti.

Mladi vse manj pripravljeni prevzemati odgovornost

Kar se tiče osebnih vrednot so mladi vse manj pripravljeni prevzemati odgovornost, vključno z obiskovanjem fakultete ali oblikovanjem družine. To se lahko delno pripiše vse večji negotovosti glede prihodnosti in slabšemu psihološkemu stanju. Vse več poudarka ima med vrednotami bogastvo, predvsem med fanti, kar spodbuja potrošništvo. Mladim je manj pomembno tudi sodelovanje v družbi.

Več o izsledkih raziskave si lahko preberete v članku: »What Young People Want and Need: Values, Fears and the General Situation od Slovenivan Youth«.

Raziskava »FES Youth Studies« je bila leta 2024 izvedena v 12 državah jugovzhodne, osrednje in vzhodne Evrope. Skupno je v raziskavi sodelovalo 9.000 mladih, od tega v Sloveniji 602. Povprečna starost sodelujočega v Sloveniji je bila 22,2 leta. Avtor poročila o raziskavi v Sloveniji je Miran Lavrič z mariborske univerze.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa